Del 14 de març al 9 d’abril de 2015

La Pilar Preñanosa és una santvicentina filla de família nombrosa enamorada de tot allò que rodeja el món dels infants, no en va ha dedicat bona part de la seva vida laboral a la seva cura.

Apassionada de sempre per les joguines de fusta, aquesta afició esdevingué vocació col·leccionista en una fira d’antiguitats ara fa 10 anys, on descobrí uns cavallets en miniatura que li robaren el cor. Des d’aquest moment, la Pilar va començar a seguir fires i pàgines web especialitzades a la recerca d’oportunitats per adquirir joguines antigues que posteriorment reparava, pintava i restaurava per tornar-los la lluïssor perduda.

La troballa d’un cavall balancí de fusta al costat d’unes deixalles va significar, però, un canvi de criteri en el col·leccionisme de la Pilar, i començà a cer-car també joguines més noves, però sempre de fusta. Amb l’ampliació de criteri hi hagué també una ampliació de fonts on trobar aquests preuats articles: botigues que tanquen, mercats i fires d’artesania, etc.

I el resultat de tot això és una àmplia xarxa de contactes a nivell nacional que, segurament degut al bondadós caràcter de la Pilar, l’avisen tan bon punt cau a les seves mans quelcom que saben que encaixa amb els valors de la seva col·lecció o l’ajuden en la reparació d’algunes peces més complicades.

.

La col·lecció de joguines

Actualment, la col·lecció de la Pilar Preñanosa compta amb més d’un centenar de peces de mides i materials ben diferents, totes inventariades. La majoria de peces (aproximadament un 50%) són joguines de fusta per a diferents edats, però ha anat completant la col·lecció amb peces d’altres materials: ferro i llautó (moltes joguines antigues combinen un d’aquests dos materials amb la fusta), cartró-pedra o drap (materials econòmics amb el que antigament es fabricaven moltes joguines) i i també elements de plàstic que li serveixen per a completar joguines més grans (per exemple els accessoris d’una cuineta).

Els ulls de la Pilar s’il·luminen en preguntar-li per la intenció d’aquesta preciosa col·lecció. I és que el seu somni a llarg termini és convertir la seva col·lecció en un museu on qualsevol infant tingui accés a aquestes joguines, que formen part d’un passat cultural comú.

“Veus els nens i les seves reaccions en veure les joguines, i voldries que el dia de demà tots els infants poguessin gaudir-ne.”

.

Bona part de les peces de fusta s’incorporaran al fons de la Llibreria, tot i que presencialment només en tindrem unes quantes. Podeu consultar-ne preus i models.