Trobada Literària V: 20/05/14

.

Trobada_ST_JORDILa Trobada Literària del maig, ¡l’hem destinat a comentar aquelles novetats i exemplars que més ens han cridat l’atenció de la Diada del Llibre.

Des d’aquells que es submergeixen en les nombroses parades de llibres de vell i de segona mà, a la recerca d’edicions desitjades a preus asseguibles; fins als que passegen pacientment per rambles i carrers, parada rere parada; passant pels que ni tan sols surten de casa el dia de Sant Jordi; tots els lectors tenim una forma de viure aquest dia.

.

El Joan, que ha voltat per les parades de Manresa i de Barcelona, ens ha parlat d’una edició molt especial de l’obra que el té enamorat, “Don Quijote de la Mancha”. Es tracta d’un exemplar de 1905 molt buscat, constituït per tres volums (les dues parts de l’obra i un tercer amb una biografia de Miguel de Cervantes) il·lustrats i en un estat impecable.

Una altra de les “perles” que el Joan ha trobat per Sant Jordi és una edició de varis toms de les obres completes d’Albert Camus, personatge fonamental en la corrent filosòfica de l’existencialisme. La història que va lligada a aquesta edició és curiosa, ja que el Joan tenia un dels toms, que havia estat regalat a la seva tieta per la filla de l’autor.

.

carambanus_fontdevilaLa Teresa, per la seva banda, ha deixat molt clar que per Sant Jordi no compra llibres. És una compradora de tot l’any, que més aviat espera a maig o juny per fer les compres pròpies del dia de la Diada.

.

El Marc, enamorat de rastrejar les parades espontànies de llibres de segona mà que omplen el Passeig i les places de Manresa, ens parla amb entusiasme de “Carambanus“, una recopilació d’acudits que el cronista manresà Manel Fontdevila publicà durant 18 anys al diari local Regió 7.

Es tracta d’un exemplar que va trobar aquí a la llibreria i que organitza els acudits per temàtiques, entre les que destaca la crònica del costumisme manresà.

.

L’Enric, per la seva banda, afirma que aquest any ha comprat ben poc, tan sols un recull de contes d’Aleksandr Pushkin, que tant va influenciar a Fiodor Dostoievski, un dels autors preferits de l’Enric.

.

El Miquel i l’Anna, ocupats com van estar la diada de Sant Jordi, han aprofitat per presentar dues de les editorials independents que han incorporat al fons de la llibreria: Thule, dedicada fonamentalment als micro-relats i Errata Naturae, enfocada a l’assaig en to crític de la cultura contemporània.

D’Errata Naturae, per exemple, s’ha comentat “Teleshakespeare” de Jorge Carrión, en la qual articula, en una sèrie d’articles breus, la primera reflexió general publicada al nostre país sobre el nou fenomen visual i narratiu de les sèries televisives, que han transformat la nostra definició del relat audiovisual; o “El show de Berlusconi“, un anàlisi crític de la forma de fer política de il cavaliere i la seva concepció de l’Itàlia contemporània.

Per altra banda,Mil y un cuentos de una línea és una recopilació que fa Aloe Azid, per a Thule, de petites peces de més de 140 autors d’entre els que destaquen Franz Kafka, Alejandro Jodorowski, Gómez de la Serna, Andrés Neuman, Jacques Prévert i tants d’altres.

ALOE AZID_mil y un cuentos de una linea