Trobada Literària IV: 15/04/14

.

tauleta_de_nitAquesta és la primera Trobada Literària que hem fet emmarcada en una temàtica concreta, elegida entre tots els participants.

En aquesta ocasió, ens vam proposar explicar-nos quins són aquells llibres (llegits, pendents, a mitges, oblidats,…) que omplen les nostres tauletes de nit, enteses aquestes com a espais de la casa especialment susceptibles a ésser associats a la lectura; així com els hàbits i costums que tenim per a les lectures d’abans d’anar a dormir.

I si alguna conclusió hem tret és que cadascú té uns hàbits ben diferents!

.

El Joan ja fa temps que no acumula llibres a la tauleta de nit, tan sols hi té aquells que està llegint.

AzañaPerò ens va parlar d’una sèrie de llibres que, durant molt temps i precisament per aquest costum seu, van dormir al seu costat, ja que li permeteren acostar-se a una figura que li despertava gran interès: Manuel Azaña. Així, ens va parlar dels seus discursos (la millor forma de conèixer-lo) o les memòries.

Altres llibres que han rondat per la tauleta de nit del Joan: assajos sobre la generació Beat, la peça teatral “La balada de Benicarló” o vàries obres d’Albert Camús, un dels seus autors preferits.

.

L’Oriol sí que té varis llibres sobre la taula (normalment 4 o 5 més una llibreta i un bolígraf). Es tracta de títols ja llegits, que manté perquè vol rellegir, per exemple Els “Essais” de Montaigne (llibre que recomana enèrgicament); i altres lectures breus que prefereix a l’hora d’anar a dormir: els guions radiofònics dels germans Marx, algun títol de poesia catalana o relats de Pere Calders.

Destaca també, a la tauleta de nit de l’Oriol, un atles, que utilitza per aprendre més de les regions on succeeixen els fets de les novel·les policíaques que sol llegir amb llibre electrònic.

Marx_Montaigne_Calders

.

Kurt_CobainL’Enric solia tenir, com el Joan, un sol llibre a la tauleta, però sembla que aquesta dinàmica ha canviat…

Ens ha explicat que, seguint una recomanació de la segona Trobada Literària ara està llegint “Confesiones de una máscara” de Yukio Mishima i també conserva al costat del llit els “Diaris” de Kurt Cobain, que fa servir com a “magatzem” per a part de la seva col·lecció de punts de llibre.

A més d’aquests títols, també hi trobem un parell de llibres de poesia, un títol d’assaig: “La bellesa salvarà el món”, d’Ignasi Roviró; i el catàleg de l’exposició “Arxiu Bolaño”, realitzada al CCCB ara fa un any.

.

La tauleta de nit de l’Anna sembla ser una de les més caòtiques. Hi acumula, a més dels llibres que està llegint (sol intercal·lar novel·la i assaig) els títols pendents de llegir, com si d’aquesta manera tinguessin més capacitat de pressió.

Així, hi trobem una sèrie d’assaig sobre art i cultura: “Art & CO”, un compendi d’articles de la historiadora de l’art manresana Pilar Parcerisas i altres assajos sobre teoria i història de l’art: “El culto moderno a los monumentos” d’Aloïs Riegl, Dentro del cubo blanco de Brian O’Doherty, Live free or die de Robert Nickas, De como Nueva York robó la idea de arte moderno de Serge Guilbaut o Escucha esto de Ales Ross.

També algunes novel·les i llibres de poesia, a mig llegir: El Danubio de Claudio Magris, L’u de Laia Noguera i “Zanfonia” de Maria Mercè Marçal oVeinticuatro horas en la vida de una mujer+” de Stefan Zweig.

.

assaigs-art

.

desencuentrosLa Carla, per la seva banda, només hi té un llibre a la tauleta de nit, el que està llegint actualment. Ara mateix, hi té Desencuentros de Jimmy Liao, un llibre il·lustrat que li permet gaudir dels dibuixos i relaxar-se, per compensar les lectures més teòriques que li exigeix la feina.

.

La Tere, que últimament ha augmentat el seu ritme de lectura, hi té dos llibres a la tauleta, els que està llegint: “El Silenci” de Gaspar Hernández, també recomanat en una Trobada literària anterior, i “Fanny Hill” de John Cleland, un títol emblemàtic de la literatura eròtica.

.

minillibresEl Marc sol llegir abans d’anar a dormir, sempre texts curts, revistes, o breus sobre la història de Manresa, una altra de les seves passions. Actualment, trobem a la seva tauleta de nit Històries de Manresa, un recull d’articles de Francesc Coma; i varis llibres infantils, que sol llegir en veu alta, i d’entre els quals destaquen els de la col·lecció “Minillibres per a somiar” de l’editorial gallega Kalandraka.

.

Finalment, la Clara encara no llegeix tant com voldria, però trobem a la seva tauleta varis llibres de temàtiques diferents: Petita història de la nació catalana (en format enciclopèdic, inclou una petita descripció dels fets històrics més rellevants), Contes per ser feliç de Gaspar Hernández, que parla de les diferents emocions, l’Atles de les desigualtats oEmigrantes, una novel·la gràfica de crítica social.