Trobada Literària III: 18/03/14

.

Tercera_trobada_literariaEstem molt contents perquè a la Trobada Literària ja comencem a ser un grup consolidat! Aquest mes, seguint els 2 encontres anteriors, hem parlat de llibres que ens han agradat d’una forma especial.

La Trobada Literària es du a terme a la llibreria el tercer dimarts de cada mes a les 19:30h, així que el pròxim dia serà el 15 d’abril a la mateixa hora, i està oberta a tothom, independentment de si ha assistit a les anteriors o no. En aquesta ocasió, però, hem establert una petita premissa:

Explicar-nos quins són aquells llibres (llegits, pendents, a mitges, oblidats, …) que omplen les nostres tauletes de nit.

.

Us deixem, a continuació, un breu comentari de tots els llibres que vam presentar:

1984

Títol: ”1.984″

Autor: George Orwell

Any de publicació: 1948

Sinopsi: Considerada una de les principals distòpies de la història de la literatura de ficció, “1.984” descriu una societat on un Estat Omnipresent (encarnat en una dictadura totalitària encapçalada pel líder, el Gran Germà) reforma un conformisme absolut entre els ciutadans a través d’un control absolut de l’individu. Aquest llibre introdueix el concepte del Gran Germà, un líder sempre present i que tot ho pot veure i controlar a través de monitors (“telepantalles”) situats a totes les habitacions, i que donarà lloc al conegut programa de televisió.

Vam destacar la lectura no-futurista que es pot fer d’aquesta novel·la, equiparant el control estatal al control de les companyies privades que caracteritza el final del segle XX i el naixement del segle XXI. Així com l’ús del llenguatge que es fa en la novel·la, re-inventant la llengua per a convertir-la en quelcom merament instrumental, desvinculat de qualsevol possibilitat de sentiment.

.

La selva en  vers

Títol: ”La Selva en vers″

Autor: Maria Dolors Pellicer

Any de publicació: 2009

Sinopsi: De reculls de poemes sobre animals dins la literatura infantil, n’hi ha molts: animalaris, bestiolaris, bestiesaris, etc. A part del tema en comú, tots ells també comparteixen protagonistes: elefants, granotes, puces, cucs, cargols o lleons. En aquest cas però, Pellicer es nodreix d’altres éssers per a realitzar les seves poesies.

L’autora beu d’influències culturals compartides, i ha escollit animals que apareixen en diversos contes o rondalles (El Patufet, L’aneguet lleig, El gat amb botes o Els tres porquets), en novel·les (El petit príncep), en poemes (La vaca cega), en cançons populars (L’elefant, El cant dels ocells), en dites populars o bé animals que han representat marques comercials com el lleó de la Metro o la moto Impala, entre molts d’altres.

Un altre bon exemple, d’aquests “animalaris infantils” és el d’Enric Larreula, que presenta una combinació d’animals feta amb molt d’humor.

En trobareu més informació en aquest post del blog del Marc.

.

estelles_estat_excepció

Títol: ”Estat d’excepció″

Autor: Vicent Andrés Estellés

Any de publicació: 1975

Sinopsi: Es tracta d’un petit volum fàcil de llegir i d’entendre que no sol trobar-se a cap bibliografia de l’autor.

Estellés és un poeta del poble, que escriu d’una manera planera, sense grans floritures, amb un llenguatge entenedor. Molts l’han classificat com un poeta de la mort i de l’amor, és cert que són temes recurrents en la seva obra, però ell ens parla de la vida, del carrer, de la gent que l’envolta de les petites i les grans coses de cada dia.

“Parla d’un decret de l’agonitzant Franco que va dictar l’estat d’excepció a tot l’Estat. En saber la notícia i acabada la jornada laboral, vaig anar-me’n al Perelló; allí mateix ja m’enraonava, jo, els versos que escriuria després. Va ser un part feliç…”. Són paraules del poeta presentant la seva obra.

.

Stille_futuro_del_pasado

Títol: ”El futuro del pasado. La revolución tecnológica y los grandes monumentos de la humanidad

Autor: Alexander Stille

Any de publicació: 2005

Sinopsi: En el moment de la història de l’home en que els canvis tecnològics es produeixen més precipitadament, Stille ens fa, a través d’aquest llibre (i recolzant-se en històries recopilades a partir de viatges per tot el món) una reflexió sobre un dels aspectes més foscos d’aquest avanç cap a l’era de l’informació: el destí del nostre llegat patrimonial en plena era de la globalització i de la homogeneïtzació de la cultura.

Amb un llenguatge molt amè i no excessivament tècnic, el periodista americà especialitzat en cultura italiana intenta descriure els diferents aspectes de la relació de l’home actual amb el llegat cultural, i presenta les diferents tècniques de conservació del patrimoni cultural en diferents zones del planeta (i en funció de diferents tradicions culturals, a cadascuna de les quals li dedica un capítol): Egipte, Xina, Sicília, etc.

Per a més informació, podeu consultar una ressenya del llibre aquí.

.

dostoievski_idiota

Títol: “L’idiota”

Autor: Fiódor Dostoievski

Any de publicació: 1869

Sinopsi: La novel·la de l’escriptor rus parla de l’home ideal, en una espècie d’himne cap al Quixot (veure trobada anterior).

Amb unes marcades connexions entre la vida de l’autor i el personatge (la malaltia de l’epilèpsia, com a tret més marcat) i en el que resulta una oda a la bondat i a la bellesa, Dostoievski ens fa un perfecte retrat de la societat de russa de mitjans del segle XIX, prèvia a la Revolució Russa.

“La bellesa salvarà el món”, diu Dostoievski, en un intent de resumir el sentiment d’enamorament i de bondat d’un home honrat…

Per a més informació, podeu llegir l’article que l’Enric ha fet per al número de febrer 2014 de la revista Abracadabrant!

.

Hornby_en_picado

Títol: “En picado

Autor: Nick Hornby

Any de publicació: 2005

Sinopsi: L’història comença amb la trobada de quatre personatges completament diferents (un presentador televisiu, una adolescent problemàtica, una dona de mitjana edat amb un fill descapacitat i un repartidor de pizzes que havia estat músic) al terrat d’un edifici que es coneix a tota la ciutat com “La torre dels suicides”, la nit d’Any nou.

Cadascun amb les seves raons per acabar amb la seva vida, decideixen posposar l’esdeveniment per manca d’intimitat en l’acte. A partir d’aquí, el llibre s’estructura en capítols que mostren el punt de vista de cadascun dels personatges, per a mostrar al lector la visió que cadascú té de la vida, els motius que l’han portat al terrat de l’edifici i les relacions que entre ells s’estableixen des de la nit de l’encontre.

Hornby aborda, en aquest llibre, un tema delicadíssim amb grans tocs d’humor.

.

Huxley_Mundo_feliz

Títol: “Un món feliç”

Autor: Aldous Huxley

Any de publicació: 1932

Sinopsi: Seguint en la línia del que ja havia sortit amb el comentari de “1984” de George Orwell, Aldous Huxley escrigué 16 anys abans que aquest una de les distòpies que més transcendència ha tingut en la història de la literatura. (Si us interessa aprofundir en les diferències entre aquestes dues obres, l’Oriol ens facilita un còmic que les retrata força bé).

En el llibre de Huxley se’ns presenta un Estat mundial paternalista i una droga del règim: la soma, si en Orwell el mecanisme de control era la por, en Huxley ho és la felicitat, que s’obté precisament a través d’aquesta droga facilitada pel mateix poder. La societat d’aquest “Món feliç” està estructurada a base de castes i els mecanismes de proliferació són, fonamentalment, la clonació.

Així, quatre conceptes fonamentals (Estat, droga, clonació i castes – que, en sentit figuratiu, equivaldrien al que entenem per classes socials-) són els que desperten més l’interès d’aquest llibre que aviat celebrarà el centenari.

.

Margarit_Joana

Títol: “Joana”

Autor: Joan Margarit

Any de publicació: 1932

Sinopsi: L’Esperança, que s’incorpora avui al grup de la Trobada Literària, ens ha presentat aquest tendre poemari de Margarit dedicat als últims mesos de vida de la seva filla Joana, que morí als 30 anys.

Ofereix, en el que no deixa de ser una reflexió sobre la vida i la mort, una sèrie d’imatges casolanes i tendres de la visió que el pare tenia de la filla, que patia discapacitat.

El llibre, com la resta de poesies de Margarit, busca l’expressió de la veritat, i afronta amb passió les dificultats que la vida ofereix.

.

Redfield_9_revelaciones

Títol: “Las nueve revelaciones

Autor: James Redfield

Any de publicació: 1993

Sinopsi: La novel·la de Redfield uneix elements de la ciència-ficció i la sociologia, el relat d’aventures i l’auto-ajuda, l’espiritualitat i l’acció.

El llibre, a grans trets, narra l’història d’un home que es veu destinat a viatjar a Perú a la recerca de certs pergamins recentment descoberts i que són posseïdors de valuoses idees a nivell espiritual. L’Església, per la seva part i degut als problemes que suposaria que aqeusts documents sortissin a la llum, intentarà evitar que aquests manuscrits siguin trobats.

Cadascun dels nou manuscrits conté una de les revelacions a les que al·ludeix el títol del llibre, i constitueixen temes tan àmpliament abordats com: la possibilitat de les coincidències, l’energia de l’univers i dels humans, etc.

.

puzle-contes-autisme

Títol: “Puzle de contes”

Autor: VVAA (12 parelles d’autors i il·lustradors)

Any de publicació: 2013

Sinopsi: Puzle de contes és un encàrrec del Centre de Recursos en Trastorn de l’Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC), dut a terme per dotze autors i dotze il·lustradors es posen a la pell de les persones amb autisme creant cadascun una història màgica i fascinant.

El llibre, presenta una barreja d’estils on el lector podrà llegir i submergir-se en aventures molt diverses, algunes que poden ser totalment reals i d’altres que són més fantàstiques perquè els follets o animals en són protagonistes. La finalitat de totes aquestes històries és aprofundir i difondre el Trastorn de l’Espectre Autista, gràcies a tot un seguit de claus que acompanyen els contes i que pretenen il·lustrar 12 trets de les persones que presenten aquest trastorn.

Podeu veure el vídeo-presentació d’aquest llibre aquí.