Trobada Literària I: 21/01/14

Primera_trobada_literaria.

Aquest dimarts 21 de gener a les 19:30h va tenir lloc a la Llibreria la primera Trobada Literària, un espai per parlar de llibres obert a tots els amants de la lectura.

Com ja vam dir en un post anterior, aquesta Trobada Literària es farà el tercer dimarts de cada mes, així que el pròxim dia serà el 18 de febrer a la mateixa hora.

Estem molt contents que, tot i tractar-se de la primera trobada, ja hi participéssim 13 lectors.

Us deixem, a continuació, un breu comentari de tots els llibres que vam presentar:

.

L’Oriol, un lector compulsiu de literatura a mig camí entre el gènere històric i el fantàstic ens va presentar el llibre d’Ibon Martín “El valle sin nombre”, recentment publicat a Trabel Bug, una petita editorial vasca..

VALLESINNOMBRE

Títol: “El valle sin nombre”

Autor: Ibon Martín

Any de publicació: 2013

Sinopsis300 anys abans que la Revolució Francesa proclamés l’igualtat entre els éssers humans, un clamor s’apodera de les valls basques: el dels homes i dones que anhelen la seva llibertat. Els seus desitjos coincideixen amb un nou temps en el que les vil·les assumeixen el lideratge davant l’opressiva atmosfera del feudalisme. Amb aquest vibrant teló de fons, l’Aitor, un jove camperol, fuig del seu senyor decidit a canviar el seu destí. La seva lluita serà, aviat, la de tota una societat que no cessarà en el seu afany d’acabar amb les injustícies del món rural.

Amb una prosa apassionada i propera, l’autor submergeix al lector en el dia a dia d’una època fascinant en la que les valls basques feien olor de ferro fos i a desitjos de llibertat.

 

El Jordi, un apassionat de l’assaig i el llibre electrònic, actualment enganxat a la novel·la policíaca europea ens va parlar d’un llibre que ja de ben jove va impressionar-lo per la qualitat literària del seu autor, “La cartoixa de Parma” de Stendhal.

cartoixa

Títol: “La cartoixa de Parma”

Autor: Stendhal (Henri Beyle)

Any de publicació: 1839

SinopsisUna comèdia humana, un itinerari espiritual, vàries històries d’amor que transcorren en una petita ciutat d’Itàlia, amb el pas del temps, l’encant de la memòria, els paisatges sublims, la paradoxa d’un heroi que troba el seu paradís a la presó.

A més, hi trobareu una de les millors descripcions d’una batalla de la literatura universal: la batalla de Waterloo.

 

El Marc, que va pel camí de convertir-se en un jove especialista en Literatura Infantil i Juvenil, ens va aproximar a un dels llibres d’aquest gènere que ha llegit recentment, “Cornelius i el rebost d’impossibles”. El seu autor, Carles Sala i Vila, és un destacat membre de la nova fornada d’escriptors catalans que va ser guardonat amb el Premi Folch i Torres 2009 precisament per aquest títol.

cornelius

Títol: “Cornelius i el rebost d’impossibles”

Autor: Carles Sala i Vila

Any de publicació: 2010

SinopsisTort és un poble de muntanya on no hi ha res recte! Un bon dia hi arriben en Tobies, un nen, i en Cornelius. Els reben la Mar, i el seu avi, que encarna la figura del “cec savi”.

Els nouvinguts obren una botiga fantàstica: un rebost d’impossibles. El rebost funciona molt bé, i els veïns del poble gaudeixen, durant un temps, d’una felicitat i un equilibri notables. Però sembla que les persones no acaben d’acostumar-se a la felicitat…

 

L’Oriol, un tastaolletes literari que ha passat de la poesia a la novel·la policíaca, passant per narrativa de contingut polític, va presentar-nos “El beso de la mujer araña”, de Manuel Puig. Es tracta d’una novel·la censurada per la dictadura argentina, que ens parla de la manca de llibertats d’un context feixista i que ben podria ser extrapolada als nostres dies.

elbesodelamujerarana

Títol: “El beso de la mujer araña”

Autor: Manuel Puig

Any de publicació: 1976

SinopsisDos homes comparteixen una cel·la en una presó. Per fer menys llargs els dies Molina explica a Valentín les trames de les pel·licules que ha vist: totes elles plenes de dones misterioses que entreguen el seu cor a l’home equivocat.

La confrontació dels dos personatges (un pres polític i l’altre empresonat per homosexualitat) donarà lloc a la seva profunda transformació interior.

 

La Teresa, una devoradora de llibres que ha deixat momentàniament la seva passió per dedicar-se al seu fill, ens va presentar “El pes de la papallona”, d’Erri de Luca (poeta i alpinista), un llibre de prosa poètica que destaca pel seu preciosisme lingüístic.

pespapallona

Títol: “El pes de la papallona”

Autor: Erri de Luca

Any de publicació: 2009

SinopsisEl rei dels isards sap que el seu temps s’esgota després d’anys de supremacia indiscutible per la seva força. El vell caçador furtiu sap que també voreja el final. Ha passat la vida acaçant molts fills del rei, però era ell a qui realment buscava.

Aquesta serà l’última temporada, no queda més temps si el vol vèncer..

Una papallona que durant generacions s’ha posat a la banya del rei esbategant al vent serà l’únic testimoni de la sort final d’ambdós oponents.

 

L’Assumpció, una aficionada a explicar contes (als seus néts, i a qui faci falta) coincideix amb el Marc al club de lectura que la Biblioteca del Casino dedica a la literatura infantil i juvenil, i ens va explicar un dels seus contes predilectes (tant pel contingut com per les il·lustracions), “La reina dels petons”.

reinapetons

Títol: “La reina dels petons”

Autor: Kristien Aertssen

Any de publicació: 2004

SinopsisAquest és un conte il·lustrat, dolç, tendre i que emociona. Explica l’història d’una princesa que viu en un castell i que està molt necessitada de petons, però, la seva mare, la reina, no té temps d’estar per ella i li recomana que vagi a buscar la reina dels petons.

Dalt d’una avioneta, la princesa trobarà a la reina dels gats, dels pastissos, de les flors i moltes altres reines, però no troba per enlloc la reina dels petons. Un conte que explicareu una i altra vegada perquè és tan bonic!

 

L’Encarna, una lectora que no escolleix els llibres en funció del gènere i que també està aficionada a la literatura infantil i juvenil, ens va presentar una de les seves darreres lectures, “L’aniversari secret”, de Kate Morton.

aniversarisecret

Títol: “L’aniversari secret”

Autor: Kate Morton

Any de publicació: 2013

SinopsisAlternant els anys trenta, els cinquanta i el present, l’autora ens presenta l’història d’una família anglesa. “L’aniversari secret” és un relat fascinant de misteris i silencis, falsedats, i enganys, d’un assassinat i d’un amor indestructible.

Un enigmàtic drama familiar en el qual s’exploren els secrets de joventut d’una mare, que ressorgeixen d’una manera impressionant quan la seva filla és testimoni d’un crim inesperat.

 

La Glòria, mestra de primària que valora molt les il·lustracions i les portades dels llibres, es deixa endur també per la passió per la literatura infantil i juvenil que sembla abundar en aquest grup de lectura, i també va presentar-nos un conte infantil. Aquest, però, no encaixa del tot amb la dolçor que solem associar a aquest tipus de relats.

contadorcontes

Títol: “El contador de contes”

Autor: Saki

Any de publicació: 2008

Sinopsis: La història transcorre en un vagó de tren on, primer, i sense gaire èxit, la tieta intenta explicar una història als seus nebots per calmar-los. Però, lluny d’aconseguir l’efecte desitjat, el seu públic la troba “deplorablement avorrida”.

L’home que viatja sol al mateix vagó pren el relleu. Els nens el miren expectants, amb interès. Aquest conte no és com els altres! En aquest, la protagonista passa de ser una nena “extraordinàriament bona” a “horriblement bona”, amb tot el que això comporta.

 

L’Anna, de la Llibreria Papasseit, llegeix menys del que voldria. Acostumada a llegir assaig i biografies, en aquesta ocasió ens va presentar la única novel·la del poeta català Marc Romera (guardonat amb el premi Carles Riba de poesia en la darrera edició de la Nit de Santa Llúcia de les lletres catalanes). “Mala vida” és una novel·la sobre “sexe, drogues i rock’n’roll” escrita en prosa poètica on el més destacat és la musicalitat del llenguatge de Marc Romera.

malavida

 

Títol: “Mala Vida”

Autor: Marc Romera

Any de publicació: 2002

Sinopsis: A “Mala vida”, Marc Romera relata tres dies de la vida d’H, un jove que rebutja qualsevol compromís personal, qualsevol implicació en res, bandera d’una generació impregnada pel nihilisme postmodern.

El seu fracàs com a pintor potser és la metàfora del fracàs de tota la seva existència. I, segurament, la metàfora del fracàs de tota una generació, sense nord ni il·lusions, insatisfeta per tot i sumida en una vida massa fàcil

 

La Clara, aficionada a aquelles lectures que poden aportar-li quelcom personal, com els diaris, i a la literatura juvenil busca, en aquestes trobades, recuperar la motivació per la lectura. En aquesta ocasió ens va presentar un llibre d’una de les autores prolífiques d’aquest gènere, la Gemma Lienas.

finaljoc

Títol: “El final del joc”

Autor: Gemma Lienas

Any de publicació: 2003

SinopsisEl final del joc és la història d’un divorci vista des dels ulls de l’Adrià, un nen de sis anys atrapat en el foc creuat de la separació dels seus pares, i explicada amb la seva pròpia veu narradora, espontània i enlluernadora.

El lector podrà captar, més enllà de les lluminoses espurnes informatives que aporta l’Adrià, la guerra d’odis i venjances que s’estableix entre els adults, així com la curiosa interpretació del món que té un nen d’aquesta edat.

 

La Carla, una jove psicoterapeuta especialitzada en sexualitat i amant de la literatura de no-ficció, que busca en els llibres una aportació més personal, ens va apropar al seu camp professional, presentant-nos els “Monólogos de la Vagina”, d’Eve Ensler, un recull de fragments de l’obra de teatre homònima que busca trencar els mites i tabús que envolten aquesta part de l’anatomia femenina.

monologosvagina

Títol: “Monólogos de la Vagina”

Autor: Eve Ensler

Any de publicació: 1996

SinopsisL’edat, actitud i estat d’ànim dels personatges varia, però tots els monòlegs estan relacionats amb la vagina, ja sigui per tractor-se de la sexualitat, la menstruació, la masturbació, l’orgasme, el part, la violació o la mutilació genital.

Un tema recorrent en tota l’obra és la vagina com a instrument del poder femení, i la última encarnació de la individualitat.

 

Finalment, l’Isabel, una jove periodista que també busca identificar-se en les històries que llegeix, va aportar al grup dos llibres de poesia de la jove actriu i poetessa catalana Ester Solé, premiada amb el guardó Amadeu Oller 2011.

uneixespunts

Títol: “Dones que somiaven ser altres dones” i “Si uneixes tots els punts”

Autor: Ester Solé

Any de publicació: 2013

Sinopsis: TantDones que somiaven ser altres dones” com “Si uneixes tots els punts” són poemaris autobiogràfics. El primer parla de les múltiples dones que hi ha dins de l’autora, de les moltes persones que tenim tots a dins. I aquest fet, aquesta temàtica, lliga amb el fet de ser actriu: construir personatges, múltiples personalitats. A “Si uneixes tots els punts”, en canvi, la base del llibre són el conflicte dins de la parella i la introspecció personal que ja la caracteritza. La interpretació que la il·lustradora valenciana Paula Bonet fa dels poemes acaba conformant una obra rodona.

Són poemes carregats de patiment, però també d’ironia fins i tot d’humor, escrits en un llenguatge planer que acosta el gènere a aquells autors que no hi estan avesats.