Aquest Nadal, clàssics de la literatura universal!

posted in: Literatura | 0

NADALCULTURAL_clàssics.

Hi ha títols pels quals no passa el temps perquè el seu contingut és d’una vigència intemporal, són els clàssics de la literatura universal. I pels amants de la literatura, sempre és un plaer tenir entre les mans una bona edició d’alguns llibres, tingueu-ho en compte!

Us en proposem una selecció:

IMG_8911
Francis Scott fitzgerald, “El gran Gatsby” (1925).

Jay Gatsby és el nou heroi del segle XX, fet a sí mateix i sense masses escrúpols, un aventurer i alhora un romàtic que és capaç d’arriscar-se per allò que vol.

La novel·la, contextualitzada en l’alegria de l’era del jazz, planteja la dualitat entre la classe benestant tradicional i la pujant nova burgesia (una espècie de lluita generacional com la del Gattopardo de Lampedusa).

.

IMG_8912
Gustave Flaubert, “Madame Bovary” (1857)

Obra realista que narra els pensaments i vivències d’Emma Bovary, una dona infeliçment casada disconforme amb la seva vida i a la recerca de noves experiències a través de la posada en pràctica de les aventures de la literatura del Romanticisme.

La protagonista ha esdevingut un arquetip literari equiparable a la versió femenina del Quixot i és una crítica al convencionalisme burgès.

.

IMG_8913
Yukio Mishima, “Nieve de primavera” (1966)

“Nieve de primavera” és la primera novel·la de la tetralogia “El mar de la fertilitat” i narra l’apassionada història d’amor que viuen els dos protagonistes, membres de la noblesa japonesa, a l’inici de la seva joventut.

La novel·la, ambientada al període històric que segueix a la mort de l’emperador Meiji, descriu detingudament l’evolució psicològica del protagonista que passa del narcisisme a la rebel·lió contra les normes socials establertes.

,

IMG_8914
Hermann Hesse, “Demian” (1919)

“Demian, història de la joventut d’Emil Sinclair” és una novel·la que relata en primera persona el pas de la infantesa a la maduresa del protagonista, que ha viscut fins al moment en el “món de somni”. Emil es desperta d’aquest món a través d’una mentida que el portarà a conèixer un personatge, Max Demian, que l’ajudarà a destruir els paradigmes materialistes propis de la infància.

.

IMG_8915
James Joyce, “Ulises” (1922)

“Ulises” és considerada per gran part de la crítica com la millor novel·la del segle XX en llengua anglesa i ha estat objecte de nombrosos estudis, crítiques i controvèrsies.

El títol prové del protagonista de “L’Odissea” d’Homer (obra amb la que estableix tot un sistema de paral·lelismes) i relata el pas per Dublín del seu protagonista durant un dia qualsevol, el 16 de juny de 1904. Organitzada en 18 capítols, l’autor empra un estil diferent per a cadascun d’ells.

.

IMG_8916
J.D. Salinger, “El vigilant en el camp de sègol” (1951)

En el moment de la seva publicació, “El vigilant en el camp de sègol” va provocar nombroses controvèrsies pel seu llenguatge provocador emprat per retratar la sexualitat i ànsia adolescents. Tant és així que el seu protagonista ha esdevingut icona de la rebel·lia adolescent..

IMG_8917
Günter Grass, “El tambor de hojalata” (1959)

“El tambor de hojalata” relata la vida d’un infant en el context de la Segona Guerra Mundial (des de 1920 fins als anys 50 del segle passat). Internat en una institució psiquiàtrica, el protagonista narra la seva història personal, intercalant-la amb relats sobre el passat i l’acció dins l’hospital.

L’obra és una oda a la capacitat que tenen l’art i la música per a vèncer l’odi, representat per la guerra.