Trobada Literària II: 18/02/14

Segona_trobada_literaria.

Aquest mes, hem repetit la Trobada Literària, un espai per parlar de llibres obert a tots els amants de la lectura, amb tant d’èxit com la primera (tant, que fins i tot la Teresa ha llegit un dels llibres que van ser recomanats la sessió passada).

La Trobada Literària es du a terme a la llibreria el tercer dimarts de cada mes a les 19:30h, així que el pròxim dia serà el 18 de març a la mateixa hora, i està oberta a tothom, independentment de si ha assistit a les anteriors o no.

Us deixem, a continuació, un breu comentari de tots els llibres que vam presentar:

.

bolaño_2666

En aquesta sessió s’ha unit a la Trobada Literària l’Enric, un amant de la literatura que participa també d’un fanzine literari i que afirma, mig en broma, que “no llegeix a autors que encara visquin, a excepció de Murakami”. Per començar, l’Enric ens ha presentat entusiasmat l’obra pòstuma de Roberto Bolaño, “2.666”.

Títol: “2.666”

Autor: Roberto BolañoAny de publicació: 2004

Sinopsi: “2.666 es una obra tan bestial, que puede acabar con mi salud, que ya es de por sí delicada” va dir el mateix Bolaño sobre l’obra de 1128 pàgines que el genial autor xilè ens va deixar just abans de morir.

Santa Teresa, una ciutat fictícia que podria identificar-se amb Ciudad Juárez, és l’escenari on es desenvolupen les 5 parts del llibre. 5 parts que semblen unides per una sèrie d’assassinats de dones i per l’estreta vinculació dels protagonistes amb el món de la literatura, la gran passió de l’escriptor xilè.

.

La Teresa, que en la Trobada anterior va quedar fascinada pel llibre “Cornelius i el rebost d’impossibles”, va continuar amb la recomanació del Marc, i alhora ens va presentar dos llibres més de literatura infantil:

herve_tullet

Títol: “Un llibre”

Autor: Herve Tullet
Any de publicació: 2013

Sinopsi: Es tracta d’un llibre infantil (a partir de 6 anys) en el que el nen es converteix en un agent actiu en l’acte de la lectura, fomentant-ne la creativitat. “Un llibre” converteix les seves pàgines en un joc al que l’infant (i el no tant infant) voldrà retornar una vegada i una altra. Un llibre interactiu sense gens de tecnologia, de gran simplesa i enginy. Podeu veure un vídeo de la seva utilització clicant aquí.

maneres-de-viure-per-sempre

Títol: “Maneres de viure per sempre”

Autor: Sally Nicholls

Any de publicació: 2009

Sinopsi: Va participar en el Premi Atrapacontes (en el que els infants són el jurat d’una sèrie de llibres preseleccionats) i narra, a mode de diari personal, l’experiència d’un nen que pateix leucèmia.

En Sam, el protagonista, narra els seus interessos i curiositats (OVNIS, fantasmes, pel·lícules d’aventures, …) i també tot allò que va aprenent sobre la mort, ja que necessita resposta a una d’aquelles preguntes que ningú mai vol respondre.

És per això que escriu aquest diari, ple de llistes i interrogants.

Gaspar_hernandez_el_silenci

Títol: “El silenci”

Autor: Gaspar Hernàndez

Any de publicació: 2009

Sinopsi: Mereixedora del Premi Josep Pla, aquesta obra del presentador de “L’ofici de viure” parla d’un home que parla suaument, durant tota la nit, a una noia japonesa adormida i despullada. L’objectiu: desafiar la medicina convencional a través de les emocions.

L’home, carregat de dubtes, construirà un monòleg sobre la malaltia, les remissions espontànies, l’autoajuda i la meditació, que serà el fil conductor d’una novel·la que, per a ésser llegida, necessita de silenci absolut. Una obra que t’endinsa en el ritme del mateix llibre si et deixes endur per la veu de Gaspar Hernàndez.

 

julia_navarro_dispara_ya_esoy_muerto

Títol: “Dispara, yo ya estoy muerto”

Autor: Julia Navarro

Any de publicació: 2013

Sinopsis: Una apassionant novel·la que recorre la vida de dues famílies, una àrab i l’altra jueva que creuen els seus destins generació rere generació, des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX.

Ambientada en el conflicte palestí – israelià, “Dispara, yo ya estoy muerto” recrea la vida en ciutats tan emblemàtiques com Sant Petersburg, París o Jerusalem; i és una història plena d’històries (amors impossibles, violència mal entesa, heroisme, persecucions, amistat, etc.), una novel·la amb un enigmàtic títol, plena de sorpreses i emocions a flor de pell.

.,

Mots_vius_Barcanova

Títol: Col·lecció “Mots Vius”, Editorial Barcanova

Autor: Varis

Any de publicació: 2009 – actualitat

Sinopsi: De la mà del Marc hem conegut la col·lecció de literatura infantil i juvenil “Mots Vius”, de l’Editorial Barcanova, on el centre d’interès en la dotzena de llibres publicats fins al moment són les paraules.

Darrere títols com “Paraules mirall”, “Paraules amagades” o “Paraules embarbussades”, hi ha la voluntat d’aproximar la llengua als mes menuts a través d’uns llibres il·lustrats que agrupen els mots temàticament. Així, per exemple, darrere el títol “Paraules mirall” trobem una sèrie de palíndroms emmarcats en una historieta. La col·lecció permet ser utilitzada a l’aula com a eina didàctica alhora que ofereix un gaudi del llenguatge d’una forma senzilla i divertida.

.

muerte_accidental_de_un_anarquista_dario_fo

Títol: “Muerte accidental de un anarquista”

Autor: Dario Fo

Any de publicació: 1970

Sinopsis: Dario Fo configura, en aquesta obra teatral, una sàtira implacable sobre la policia i els seus mètodes, al servei de la repressió i el falsejament de les realitats per part dels poders públics.

Segons afirma el mateix autor en el pròleg a la segona edició, de 1974, els successos narrats en aquesta obra es basen en un fet real ocorregut als Estats Units el 1921. Una altra font d’inspiració són les circumstàncies que envoltaren la mort d’un ferroviari milanès l’any anterior a l’estrena de l’obra.

 

El Joan és una altra nova incorporació al grup de lectors de la Trobada Literària. Aficionat a la lectura en general, amant de la poesia de Papasseit i Estellés i detractor de les novetats literàries, el Joan és a més col·leccionista d’edicions d’aquesta obra mestra de la literatura espanyola, obra a la que ens va aproximar amb uns nous ulls.

cervantes_don_quijote

Títol: “El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha”

Autor: Miguel de Cervantes

Any de publicació: 1605

Sinopsi: Un clàssic com “Don Quijote de la Mancha” és una altra manera d’aproximar-se a la vida, a la literatura, a la forma d’escriure d’un passat remot.

El “Quijote”, en paraules del Joan, parla fonamentalment de la llibertat, a través del viatge i el consegüent intercanvi entre dos personatges d’una sèrie d’experiències i/o lliçons.

Més enllà de l’argument de la novel·la, trobem en el “Quijote” un gran coneixement de la geografia espanyola per part de Miguel de Cervantes.

.

Mishima_confesiones_de_una_mascara

Títol: “Confesiones de una máscara”

Autor: Yukio Mishima

Any de publicació: 1949

Sinopsi: La novel·la de Yukio Mishima és, a grans trets, una confessió de la homosexualitat de l’autor; una vertadera novetat en la literatura japonesa del moment. A través d’aquesta obra autobiogràfica i psicològica, descobrim l’itinerari interior del protagonista (a través dels records de la primera infància i fantasies de l’adolescència) i el lent camí de l’acceptació de la seva singularitat personalitat.

Mishima és un dels “escriptors maleïts” per la cultura occidental per la seva fascinació per la mort, el sadisme i les passions més obscures de l’ésser humà; la seva vida d’excessos; i el suïcidi ritual als 45 anys, vinculat a un romanticisme vers els valors tradicionals samurais.

.

Gomez_dela_serna_greguerías

Títol: “Greguerías”

Autor: Ramón Gómez de la Serna

Any de publicació:

Sinopsi: Ramon Gomez de la Serna va ser l’inventor, com tants altres autors avantguardistes, d’una nova forma d’expressió, les “Greguerías”. Les greguerías de De la Serna no eren altra cosa que aforismes, pensaments fets i dits amb molt d’humor i una aparent ingenuïtat que amagava una intensa vocació metafòrica.

El Miquel, que ens ha presentat aquesta nova tipologia literària, classifica els aforismes de De la Serna entre els que parlen d’animals, els que tenen un rerefons existencialista i un grup “miscel·lània” entre el que podríem trobar, per exemple “Era tan moral, que perseguía las conjunciones copulativas”.

.