Tocats de lletra. Camaleònics

.

IX edició. Del 30 de Setembre al 25 d’Octubre de 2015.

.

Tocats de LletraAmb il·lusió us presentem el programa de la tercera edició del festival literari Tocats de lletra en el que prenem part activa.

El cicle, titulat aquest any “Camaleònics”, està consolidat al calendari d’esdeveniments de tardor i programa més de 50 actes amb l’objectiu de continuar acostant la poesia i la literatura en general a tots els públics.

Camaleòniques són les vides de molts de nosaltres, que anem canviant de pell a mesura que la vida la va cremant; Camaleònic és el treball de tantes i tantes persones empeses per uns entorns complexes i per uns canvis globals; De camaleons podem definir la tasca d’aquells artistes – escriptors – la majoria dels quals no sobreviuen amb el seu treball i muden la pell quan cal per seguir endavant amb el seu dia a dia vital i quotidià.

I com que així són les coses, mutables i amb data de caducitat com la pell d’un llangardaix, així es vesteixen enguany al Tocats. Perquè ens hi sentim  molt còmodes en aquest univers disconforme on tot es barreja per acabar oferint-nos una paleta de colors – literària i poètica- viva, variada i engrescadora.

.

La proposta d’activitats dins el marc d’aquest festival és àmplia i variada (podeu descarregar-vos el programa aquí). Nosaltres hi hem volgut posar el nostre granet de sorra i aquesta és la selecció d’activitats que us proposem:

.

Jordi Pagès, “Inici Epitalàmic”

.

Tocatas de Lletra - Jordi PagèsSuite pictòrica inspirada en la poesia de Joan Salvat-Papasseit.

Jordi Pagès (Granollers, 1951) és un artista amb una llarga trajectòria. Lector apassionat, especialment de poesia, la utilitza sovint com a font de diàleg creatiu amb conseqüències quasi sempre imprevisibles. En les seves obres, com en una síntesi d’esferes, s’entrellacen la poesia, la pintura, la música i el cinema. D’aquí l’ús del collage com a mitjà expressiu per condensar el seu eclèctic imaginari creatiu.

L’emmarcatge de les peces és a càrrec de Joan Zuriguel (artista fuster).

Per la inauguració comptarem amb una lectura d’una selecció de poesies de Joan Salvat-Papasseit a càrrec de Gerard Cisneros.

.

Dia i hora: Divendres 2 d’octubre a les 19.30h (l’exposició podrà visitar-se fins el 5 de novembre.

Lloc: Llibreria Papasseit (Pl. Gispert, 2).

Organitza: Llibreria Papasseit

.

“Un te amb…” Marc Romera i Marc Masdeu

.

Trobada poètica amb tertúlia i recital de Marc Romera i Marc Masdeu.

Tocats de LletraMarc Romera (Barcelona, 1966) és professor de llengua i literatura, escriptor i editor a LaBreu edicions, on codirigeix la col·lecció Alabatre de poesia. Romera és, entre altres, guanyador del Premi Cavall Verd de poesia en llengua catalana.

Segons el Diccionari de la Literatura Catalana, «la poesia de Romera es caracteritza per la seva gran varietat de registres i cada llibre és un nou punt de partida».

Marc Masdeu (Castellar del Vallès, 1976) és escriptor i periodista. Ha publicat poesia narrativa. Ha versionat “Prufrock and other observations” de T.S. Eliot.

.

Dia i hora: Dissabte 3 d’octubre a les 20.00h

Lloc: Llibreria Papasseit (Pl. Gispert, 2).

Organtizen: LaBreu Edicions i Llibreria Papasseit.

 

Vermut poètic amb Carles Morell i Silvie Rothkovic

.

Els poetes Carles Morell i Silvie Rothkovic donaran a conèixer els seus darrers versos en el marc relaxat del vermut poètic.

Tocats de LletraCarles Morell és el jove poeta guanyador de la 50a edició del Premi de Poesia Amadeu Oller amb l’obra “Els vapors que maten”. Joan Maluquer, director de l’editorial Galerada, va dir que l’obra de Morell és “un recull que destaca per la precisió de la llengua i de la construcció, pels recursos lingüístics i estilístics a què es recorre”. Morell és graduat en Filologia Catalana per la UAB.

Silvie Rothkovic és l’heterònim rus i de filiació pictòrica d’una Sílvia que prové de la pedagogia, la interpretació i l’educació musical i la història de l’art. Ha publicat els llibres de poesia: Helicòpter (LaBreu Edicions, 2007) i Altres Arbres (Tria Llibres, 2011), impregnats d’un llenguatge personalíssim, postmodern i més vinculat al món de la música i l’art del segle XX que a la nostra tradició poètica.

Dia i hora: Diumenge 4 d’octubre a les 12.30h.

Lloc: Vermuteria Santa Rita (Pl. Serarols).

Organitza: Ajuntament de Manresa, LaBreu Edicions i Llibreria Papasseit – Col·labora: Vermuteria Santa Rita

.

“Un tè amb…” Ester Andorrà i Daniel Busquets

.

Trobada poètica amb tertúlia i recital d’Ester Andorrà i Daniel Busquets.

Recitaran poemes dels llibres “La trama perfecta”, “El clímax”, “Afamats” i textos inèdits, protagonitzant un diàleg centrat en la mirada descarnada cap el món sensual en el sentit ampli de la paraula.

Tocats de LletraEster Andorrà és llicenciada en Filologia Catalana. Ha gestionat una impremta, ha estat llibretera i auxiliar de producció editorial i, des del’any 2004, codirigeix LaBreu Edicions. El seu trajecte creatiu es desenvolupa entre la poesia i la fotografia.

Daniel Busquets (Barcelona, 1953) és bibliotecari. La seva manca de pressa, així com la consciència del valor que l’assoliment d’un llenguatge propi aporta al fet creatiu, van fer que la seva aparició al panorama de la poesia catalana fos més aviat tardana, però la força de la seva irrupció va ser sorprenent.

El lent procés constructiu de les seves obres no li ha permès ser un autor gaire prolífic, però la seva veu innovadora crea escola i es converteix en una influència per a molts autors de noves generacions.

.

Dia i hora: Dijous 22 d’octubre a les 19.00h

Lloc: Llibreria Papasseit (Pl. Gispert, 2).

Organitza: LaBreu Edicions i Llibreria Papasseit.

.

Cercatasques poètic

.

Com ja és habitual en el Tocats, la nit del darrer divendres del festival el nucli antic de la ciutat s’omple de poetes joves vinguts d’arreu, per dir de tot, en un recorregut que omple de lletres places i carrers.

I sembla que vénen amb molta set i poca son. Són:

Pau Gener
Maite Mateo
Ricard Mirabete
Estel Solé
Víctor Sunyol

Per acabar en un concert a càrrec de “Recitals a domicili” (Eduard Carmona i Marta Lago).

.

Dia i hora: Divendres 23 d’Octubre.

Llocs: 22.30h a La Gramola – 23.15h Cercle Artístic de Manresa – 24h Llibreria Papasseit – 1h El Cafè del Taller.

Coordina: Sònia Moya – Organitza: Gremi de Llibreters de Catalunya i Ajuntament de Manresa – Col·laboren: La Gramola, Cercle Artístic de Manresa, Llibreria Papasseit i El Cafè del Taller.


..

Jaume C. Pons Alorda presenta “Tots els sepulcres”

.

Tocats de LletraJaume C. Pons Alorda ha publicat una llarga relació de llibres sobretot de poesia i, en aquest camp en el que ha guanyat nombrosos premis, és el traductor de les “Fulles d’herba” de Walt Whitman.

Ha publicat també narrativa i ha col·laborat amb el cineasta Albert Serra en el diari de rodatge de la pel·lícula “Història de la meva mort”.

.

Dia i hora: Dissabte 24 d’octubre a les 13h.

Lloc: Llibreria Papasseit (Pl. Gispert, 2).

Organitza: LaBreu Edicions i Llibreria Papasseit.

.