Saint-Exupéry, entre prínceps i avions

posted in: Efemèrides | 0

.

Avui fa 70 anys que Antoine de Saint-Exupéry (Lió, 1900 – 1944) va patir l’accident d’avió que el feu desaparèixer enmig del Mar Mediterrani, vora la costa de Marsella.

Si la figura de Saint-Exupéry va inevitablement lligada a aquell Petit príncep que des d’un petit asteroide tracta de rescatar els millors sentiments humans, és també fabulosa la seva pròpia història, que serví d’inspiració per a bona part de les seves novel·les.

.

antoine-de-saint-exupery-2.

Fill d’una família noble de Lió, tingué una infància i adolescència poc brillants a nivell acadèmic però estretament vinculades a la mecànica i, sobretot, l’aviació (des del seu primer contacte amb l’aire el dia del seu bateig a bord d’un aeroplà). I, després d’un període de tastaolletes en el camp de l’art i l’arquitectura, va inclinar-se definitivament per l’aviació durant el seu servei militar.

antoine-de-saint-exuperyFins el 1929, any en que es traslladà a Sud-Amèrica, es dedicà a l’aviació postal entre França i Senegal, alhora que escrivia les seves primeres novel·les, Courrier sud(1929) i Vol de nuit(1931), inspirades en les diferents escales de la seva carrera com a aviador.

De l’etapa a Buenos Aires, poc de positiu en tragué per a la seva carrera en el camp de l’aviació (la companyia per la que treballava va fer fallida), però va permetre-li consagrar-se en el camp del periodisme i l’escriptura.

Saint-Exupéry, però, no abandonà completament l’aviació i seguí fent vols de prova i, sobretot, varis intents de rècord que es traduïren inevitablement en greus accidents, l’experiència dels quals recolliria en Terre des hommes (1939).

Va participar a la Segona Guerra Mundial amb l’aviació francesa i amb la caiguda de França es traslladà a Nova York, on es desvinculà de la lluita europea, fet que el feu mereixedor de la hostilitat dels gaullistes.

el_principito_2Fou en aquest punt que, a nivell literari, abandonà la literatura de no ficció optant per la paràbola per a mostrar que “l’home no és res més que allò que fa”. El resultat va ser la faula infantil d’elevat contingut líric Le petit prince (1943) que, amb il·lustracions del mateix Saint-Exupéry, li ha donat fama internacional.

A partir de 1943 es reincorporà a les forces franceses i fou el 31 de juliol de l’any següent, en una de les missions entre el seu país natal i Sardenya i Còrsega, quan el seu avió desaparegué enmig del Mediterrani. Pocs dies després, un cadàver sense identificar portador d’insígnies franceses va ser trobat i enterrat al sud-est de Marsella.

El misteri de la desaparició de l’avió de Saint-Exupéry va durar dècades, i les restes del seu avió no van trobar-se fins l’any 2000 gràcies a la intervenció fortuïta d’un pescador (va trobar a l’est de l’illa de Riou una polsera identificadora de l’aviador i escriptor) i d’un bussejador (que va trobar les restes de l’avió disseminades per les costes de Marsella). El procés d’identificació de les peces de l’avió, però, durà encara 4 anys més i encara el 2008 sorgiren noves pistes sobre les possibles causes de l’accident, quan un militar alemany assegurà haver atacat l’avió de Saint-Exupéry.

.

Obres disponibles a la llibreria: