Robert L. Stevenson i el relat clàssic d’aventures

posted in: Efemèrides, Literatura | 0

.

Avui fa 120 anys de la mort de l’escriptor escocès Robert Louis Stevenson (Edimburg, 1850 – Samoa, Polinèsia, 1894), autor d’algunes de les històries fantàstiques i d’aventures més populars, considerades a hores d’ara clàssics de la literatura.

RobertLouisStevensonOriginari d’una família de la burgesia escocesa, Stevenson acompanyà al seu pare en nombrosos viatges tot i patir una salut fràgil que el mantingué allunyat dels estudis durant la infància. Interessat en l’estudi de la llengua, abandonà diverses carreres universitàries i professionals.

Dedicà la seva època de joventut a viatjar arreu d’Europa a la recerca d’un clima adequat per als seus fràgils pulmons. Durant el viatge, conegué una americana deu anys major que ell, a qui seguí fins a Califòrnia, on van casar-se i escriure una gran quantitat d’obres, especialment relats d’aventures que recollien els seus propis viatges.

Davant l’aparició al segle XIX de la novel·la naturalista o psicològica, Stevenson va reivindicar el relat clàssic d’aventures, desenvolupant un estil sobri que el donaria a conèixer com a novel·lista amb l’obra “L’illa del tresor” (1883).

Aquesta popularitat com a escriptor es basava fonamentalment en els arguments de les seves novel·les fantàstiques, en les que sempre apareixia una contraposició entre el bé i el mal.

La fràgil salut de Stevenson començà a empitjorar i abandonà California per residir a diversos llocs d’Europa (on escriuria, entre altres “L’estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde”, una obra mestra del terror fantàstic) i els Estats Units (a Nova York establí amistat amb el també escriptor Mark Twain). L’últim destí de la seva agitada vida foren les illes del Pacífic sud, on s’instal·là amb la seva família al complet i on trobà la mort pocs anys després.

.

Títols disponibles a la llibreria:

.

IMG_20141203_192152810