Del 10 de gener al 12 de febrer de 2015

Marina Berdalet (L’Estany, 1965) ha realitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives i ha obtingut premis de dibuix i pintura, entre altres el Premi Internacional de Dibuix Ynglada Guillot (1999), 2n Premi del Certamen Nacional de Dibujo Gregorio Prieto (2002), 1r Premi de Dibuix Joan Vilanova (2006), Premi de Pintura Ciutat de Manresa (2009) i el Premi Tendències d’Arts Plàstiques Regió7-TV Manresa (2012).

Encara que ha treballat esporàdicament amb altres materials, la pintura i el dibuix han estat presents en tota la seva trajectòria. Mirant el món amb ulls de pintora, troba un tema en qualsevol racó, veient “més enllà de la superfície”.

“Deixar parlar a la tela. Escoltar el paper. Respirar profundament… L’origen és una línia traçada amb el llapis o el pinzell sobre el gran buit blanc, o una taca de tinta que rellisca per la superfície buscant el seu recorregut” (Marina Berdalet).

.

Pell morta

La mostra de dibuixos que la Marina Berdalet mostra a la llibreria és una selecció de dibuixos de la sèrie “Pell morta”, un projecte iniciat l’any 2014 que encara està en procés.

“Pell morta” arrela en la sèrie de dibuixos sobre paper “Traços del gest” (des de 2000), que cercava l’obtenció de profunditat només amb l’ús de la línia. A “Pell morta” s’investiguen les possibilitats del dibuix sobre capes successives de paper blanc impregnat de vernís, que el transforma i el fa translúcid o transparent; i la profunditat no es cerca amb la línia, sinó a través de la pròpia matèria, disposada en capes.

Durant el procés de fixar les capes successives ha calgut desestimar-ne fragments i tornar-los a arrencar –com s’arrenca una capa de pell-. L’acumulació d’aquests fragments ha acabat donant-los valor i fent-ne veure les possibilitats de recomposició.

Pell, pell morta, parracs, trossets de teles, patrons de vestit… reaprofitament de pedaços, renaixement, perllongues, cicatrius, sedimentació i transformació dels materials, capes, porus, arrugues…