Pere Calders, la crònica irònica

posted in: Efemèrides, Literatura | 0

.

Avui fa 20 anys de la mort de Pere Calders (Barcelona, 1912 – 1994), escriptor, dibuixant i sobretot cronista de la Catalunya del segle XX.

Els seus contes, novel·les i articles destaquen per una actitud irònica i fantasiosa. Tant és així que ja en els seus primers llibres publicats l’any 1936 (el recull de contes “El primer arlequí” i la novel·la curta “La glòria del doctor Larén”) ja s’insinuaren els trets característics del que havia de ser la seva obra posterior: l’absurd, l’imprevist i l’atzar.

.

Pere-Calders-Escriptor-Francesc-Melcion_ARAIMA20120725_0175_10

.

El seu treball es donà a conèixer a començaments de la dècada de 1930 en publicacions periòdiques com el diari L’avui, que publicà el seu primer conte (encara que ell, després d’estudiar a l’Escola Superior de Belles Arts de Barcelona, considerava el dibuix i la il·lustració el seu ofici principal).

Arrel de la Guerra Civil espanyola, en la qual lluità en el bàndol republicà (resultant d’aquesta experiència “Unitats de xoc“, un dietari de guerra que és considerat un dels documents literaris més significatius de la Guerra Civil espanyola), s’exilià a Mèxic durant 23 anys.

L’etapa mexicana, malgrat ser entesa per Calders com a quelcom provisional, va suposar-li un contacte constant amb els cercles intel·lectuals dels catalans exiliats fet que li facilità continuar amb l’escriptura. De fet, és durant els primers anys de l’exili que Calders escrigué el que han estat considerats els seus millors textos, reconeguts per la crítica des del primer moment. Bona part d’aquests contes es recopilen a l’obra “Cròniques de la veritat oculta” (1955), el seu llibre més conegut.

El 1962 retornà a Catalunya, on seguí amb les col·laboracions editorials i l’escriptura (publicà, entre altres, “L’ombra de l’atzavara”, una novel·la curta que recollia l’experiència de l’exili). El reconeixement definitiu, però, li arribà vora el 1980 amb el muntatge teatral d'”Antaviana“, a càrrec de la companyia Dagoll Dagom.

.IMG_20140721_180715

Obres disponibles a la llibreria:

.