Onetti, l’escriptor de la ribera

posted in: Efemèrides, Literatura | 0

.

Juan Carlos Onetti (Montevideo, 1909 – Madrid, 1994) és un dels més destacats escriptors sud-americans del segle XX.

Malgrat no acabar els estudis secundaris, i rere el seu trasllat a Buenos Aires el 1930 en motiu del seu primer matrimoni, Onetti inicià la seva carrera vinculada a l’escriptura col·laborant en vàries revistes. Malgrat retornar a Uruguai en divorciar-se, el vincle amb Argentina i la passió per l’escriptura serien dues constants en la vida d’Onetti, que residiria durant bona part de la seva vida a cavall entre les dues riberes del Río de la Plata.

.

onetti

.

El 1936 intentà, sense èxit, allistar-se a les Brigades Internacionals per a participar en la Guerra Civil espanyola i a això segueix un període de gran productivitat literària, tot i que bona part de les obres (“Los niños en el bosque” “Tiempo de abrazar”, per exemple) no series publicades fins gairebé 40 anys després.

Durant les dècades dels 40 i 50 publicà una quantitat important de títols (“El pozo” o “La vida breve” entre d’altres) i treballà en diferents mitjans i agències de comunicació, publicant articles d’actualitat amb un to humorístic, curiositats literàries, crítiques cinematogràfiques i contes diversos.

El 1957 fou designat director de biblioteques en la divisió d’Arts i Lletres de l’Intendència Municipal de Montevideo. Ocupà aquest càrrec fins el 1975, moment en que decidí establir la seva residència habitual a Madrid, per allunyar-se de la dictadura militar instaurada a Uruguai.

A Espanya seguí escrivint i el 1980 va ser proposta com a Premi Novel de Literatura i revé el reconeixement més gran de les lletres hispanes: el Premi Cervantes (altres reconeixements de l’autor són el Premi Nacional de Literatura d’Uruguai, el Premi de la Crítica de Narrativa o el Premi Rodó, la dotació econòmica del qual fou donada íntegrament per a la compra de llibres en biblioteques municipals).

El 1993, un any abans de la seva mort, publicà la seva última novel·la, “Cuando ya no importa”, considerada com el seu testament literari i en la que tanca l’univers literari creat al voltant de Santa Maria.

 

.

Obres disponibles a la llibreria: