La soledat de Marguerite Duras

posted in: Efemèrides, Literatura | 0

.

Tal dia com avui, ara fa cent anys, naixia Marguerite Germaine Marie Donnadieu, més coneguda com a Marguerite Duras (Saigon, 1914 – París, 1996), una de les figures femenines més controvertides de la cultura francesa.

Novel·lista, dramaturga, guionista i directora de cinema, Duras fou un personatge insondable. Iracunda o dolça, genial o narcisista, impetuosa o introvertida, entenia l’escriptura com a un mecanisme per a exorcitzar les emocions, alhora, que gran presó per a les mateixes.

.

Marguerite Duras

.

La seva infància i adolescència a la Indoxina Francesa, acompanyada tan sols per la seva mare (la desatenció de la qual condicionaria tota la seva trajectòria vital i artística) la marcarien profundament i servirien d’inspiració per a moltes de les seves obres. Quan, l’any 1932, retornà a França, estudià dret, matemàtiques i ciències polítiques i participà activament en la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial acompanyada del seu marit (Robert Antelme, que seria deportat a un camp de concentració, el retorn del qual narra a la novel·la “El dolor”) i el seu amant (Dionys Mascolo).

Autora d’una quarantena de novel·les i una dotzena de peces teatrals, les seves primeres obres remeten a Ernest Hemingway i Virginia Woolf, els autors de referència, i posen en relleu l’angoixa i el desig dels personatges per intentar escapar de la solitud. Simpatitzant de l’existencialisme de Jean-Paul Sartre i Simone de Beauvoir, la seva obra posterior fa referència constant a una profunda solitud, l’amor o la mort; temes que la convertiren en un dels principals noms de le nouveau roman.

Marguerite DurasAmb “L’amant” (1984), novel·la altament biogràfica que tingué un gran èxit de tirada i que va ser traduïda a més de 40 idiomes, va guanyar el Premi Goncourt.

De fet, la mateixa vida de l’escriptora és una espècie de novel·la sobre la qual ha basat bona part de les seves obres, en les que la destrucció, l’amor, l’alienació social són peces articuladores.

Marguerite Duras moria de càncer a París als 81 anys d’edat, rere una vida complicada i plena de subterfugis, com les seves novel·les.

.

Títols de Marguerite Duras disponibles a la llibreria:
  • Los caballitos de Tarquinia (1953)
  • Moderato Cantabile (1958)
  • El arrebato de Lol V. Stein (1964)
  • El vicecónsul (1966)
  • El amante (1984)
  • El amante de la China del norte (1991)