La Sònia Moya ens convida a viatjar a “Plutó”

.

El proper dissabte 11 d’abril a 2/4 de 8 del vespre acollirem la presentació de “Plutó”, el darrer poemari de la Sònia Moya.

Per a la presentació, comptarem amb una presentació a càrrec de Llorenç Capdevila, una lectura per part de l’autora i l’acompanyament musical de Pau Ruiz.

.

soniaMoya

.

“Plutó” és el nom del novè planeta del sistema solar que, descobert pels volts de 1930, va perdre la seva categoria de ‘planeta’ l’any 2006 per passar a ser considerat ‘planeta nan’, o sigui, un planeta sense prou gravetat per ‘aclarir’ l’entorn de la seva òrbita, la qual roman plena de roques. Amb cinc satèl·lits, Plutó descriu una òrbita al voltant del Sol poc ortodoxa, ja que la seva inclinació no és paral·lela a la de la Terra i a les dels altres vuit planetes… És a dir, la primera informació connotativa que ens dóna Plutó és la de la seva inadaptació a les classificacions i als cànons.

D’aquesta manera enfoca Anna Aguilar-Amat el pròleg del poemari de Sònia Moya que du el nom del “planeta nan”, amb el qual l’autora s’identifica i hi relaciona bona part dels poemes que configuren aquest darrer recull.

IMG_9181Així, els versos de “Plutó” sorgeixen com un petit manifest en defensa d’allò petit, menystingut o fora del cànon. Un manifest que ha valgut a Sònia Moya el 30è premi Mossèn Narcís Saguer de poesia (Vallgorguina) i la consegüent publicació del recull a càrrec de Témenos Edicions.

.

Sònia Moya Villanueva (Cerdanyola del Vallès, 1981), llicenciada en filologia hispànica, treballa com a professora de llengua i literatura a Manresa, ciutat que l’ha acollida i amb la qual col·labora en el Cicle Tocats de Lletra i el club de lectura de poesia de la Biblioteca Ateneu Les Bases, del qual n’és coordinadora.

Ha publicat “Gramàtica de l’equilibri” (Galerada, 2010), que va rebre el premi de poesia Amadeu Oller. Interessada especialment en el vessant oral de la poesia, recita els seus textos acompanyada pel guitarrista Pau Ruiz.

Ha treballat amb els artistes plàstics Gill Bradley i Txema Rico.