Joan Oliver: Escriptors perseguits V

posted in: Literatura | 0

.

Aquest quart post de la sèrie dels escriptors perseguits el dediquem a un personatge fonalmental de la literatura catalana: Joan Oliver. Fa encara no un any, i en motiu de l’efemèride del seu naixement, ja li havíem dedicat l’entrada “De Joan Oliver a Pere Quart”, aproximant-vos a la seva vida i obra.

Avui, us expliquem perquè l’incloem en la categoria d’escriptor perseguit.

.Ro

Joan Oliver

També conegut com a Pere Quart, Joan Oliver és considerat un dels poetes i dramaturgs més destacats de la literatura catalana. És membre fundador, juntament amb Frances Trabal i Armand Obiols, del Grup de Sabadell, on s’hi combinà la influència de l’avantguardisme amb l’humorisme més local i el gust pel rigor i l’obra ben feta d’herència noucentista.

Durant la Guerra Civil Espanyola es va comprometre políticament amb el bàndol republicà, el que va significar una ruptura definitiva amb el seu passat burgès i el naixement d’un fort compromís polític, ètic i social. Acabada la guerra s’exilià primer a França, s’embarcà cap a Buenos Aires i s’establí definitivament a Santiago de Xile. El 1948 tornà a una Barcelona feixista caracteritzada perl’autoritarisme i la repressió. Allà, va ser empresonat tres mesos a la presó Model de la ciutat comtal.

Com amb la resta d’autors d’aquesta sèrie d’entrades, a la llibreria trobareu una bona selecció de llibres de Joan Oliver.

.

Joan Oliver