Henry Miller. Contra el puritanisme nord-americà

posted in: Efemèrides | 0

.

El diumenge va fer 35 anys de la mort del controvertit escriptor nord-americà Henry Miller (Nova York, 1891 – Los Ángeles, 1980). L’obra literària de Miller destaca per la denuncia de la hipocresia de la puritana societat nord-americana del moment a través d’una novel·la autobiogràfica marcada per un to cru, sensual i sense massa miraments.

Henry Miller, que aprofità el seu estil cínic per criticar la pròpia existència humana, va ser censurat tant pel seu estil com pel contingut provocatiu (eròtic) i, per la seva defensa de la llibertat i la recerca d’experiències intenses, va suposar una influència fonamental per la Generació Beat. És també arrel de la proposta literària de Henry Miller (que fon obscenitat i espiritualitat en una prosa fluida) que, des d’aleshores, el sexe es tractaria amb més normalitat en el camp de la literatura.

.

henrymiller

.

Rere una joventut erràtica (2 matrimonis, entrades i sortides constants del City College de Nova York, etc), i fugint de la Gran Depressió, Henry Miller es traslladà al París bohemi, on visqué l’inici de la Segona Guerra Mundial en la més absoluta misèria fins que l’emparà l’advocat americà Richard Osborn, que actuaria amb Miller com una espècie de mecenes.

Fou en aquest context on coneixeria personatges fonamentals del món de la cultura com Anaïs Nin (de qui seria amant) o Brassaï i coneixeria el moviment surrealista.

Aquest canvi en la sort de Henry Miller es traduiria en nombroses col·laboracions al diari “Chicago Tribune” i la publicació del seu primer llibre “Tròpic de Càncer” (1934), una obra eròtica de caràcter auto-biogràfic que al seu país d’origen seria censurada fins l’any 1961, igual que les seves obres posteriors “Primavera negra” (1936) i “Tròpic de Capricorn” (1939). Aquesta censura de les obres que, més endavant, serien considerades les seves millors novel·les portà a Miller a emprendre una lluita cada vegada més aferrissada contra el puritanisme i a favor de l’alliberació de la literatura americana dels tabús sexuals, desencadenant el que seria conegut com la “Revolució sexual”.

El 1940 tornà als Estats Units (Califòrnia), on continuà amb la seva obra literària amb “El colós de Marussi” (una obra que resulta un “homenatge” a la sensualitat mediterrània alhora que una crítica ferotge a la forma de vida americana), la trilogia “La crucifixió rosa”, composta per “Sexus” (1949), “Plexus” (1953) i “Nexus” (1960), o l’estudi literari “El món de D.H. Lawrence”, publicat el mateix any de la seva mort a causa de complicacions circulatòries.

.

Obres de Henry Miller disponibles a la llibreria: