Günter Grass, l’adéu d’un Nobel

posted in: Efemèrides, Literatura | 0

.

Avui ha mort Günter Grass (Polònia, 1927 – Lübeck, Alemanya, 2015), escriptor alemany guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’any 1999.

Nasqué l’any 1927 a Danzing, ciutat que en aquell moment estava sota dominació alemanya però que avui en dia es troba a Polònia. Fou mobilitzat als divuit anys per participar en la Segona Guerra Mundial com a auxiliar d’aviació. Ferit i fet presoner, va ser alliberat el 1946.

Després de treballar en diversos oficis, Grass estudià pintura i escultura a Düsseldrof i Berlín. Durant els anys 50 va viatjar a Itàlia, Espanya i França, i va iniciar una prometedora carrera poètica.

Llavors s’establí a París, on va escriure la seva obra més famosa, “El timbal de llauna”, que relata la vida d’Oscar Matzerath, un nen que viu durant l’època de la Segona Guerra Mundial. Explica la seva història en una narració amb tints macabres i infantils. El llibre narra els moments decisius de la vida d’Oscar, que el portaran, als 29 anys, a ser internat en un centre psiquiàtric. Després d’escriure aquest llibre Günter Grass es va convertir en una de les veus narratives més conegudes d’Alemanya pel seu to àcid i implacable.

De tornada a Berlín als anys 60 Grass va escriure dues novel·les que, al costat d’”El timbal de llauna”, formen part de l’anomenada trilogia de Danzig: “El gat i la rata” (1961) i “Anys de gos” (1963 ).

Als anys 70 viatjà per Àsia i Amèrica la novel·la El Rodaballo (1977), en la que barreja contes infantils, mitologia i història. Durant els anys 80, la seva principal obra literària va ser “La ratessa” (1986), una novel·la apocalíptica en la qual les rates hereten la terra.

Encara que al 1992 va publicar “Mals averanys”, la gran novel·la de Günter Grass dels 90 va ser, sens dubte, “És conte llarg” (1995), en la qual va abordar el difícil problema de la reunificació alemanya.

Membre de l’anomenat Grup 47, un conjunt de crítics i intel·lectuals que va tenir un paper essencial en la literatura alemanya de la postguerra, Grass ha rebut diverses distincions al llarg dels anys com el Premi Büchner, el guardó més prestigiós d’Alemanya, o el Premi Nobel de Literatura.

.

Llibres de Günter Grass a la Llibreria Papasseit: