Goethe, Faust i el Romanticisme

posted in: Efemèrides, Literatura | 0

.

Tal dia com avui, fa 265 anys, naixia Johann Wolfgang von Goethe (Frankfurt del Main, 1749 – Weimar, 1832), un important pensador i escriptor pluridisciplinari de la República alemanya de Weimar, precursor del Romanticisme alemany.

La seva obra, que abasta gèneres com la novel·la, la poesia lírica, el drama, controvertits tractats científics, llibrets d’òpera i, fins i tot, dibuixos, va exercir una profunda influència en importants escriptors, compositors, pensadors i artistes plàstics posteriors, especialment aquells vinculats a la filosofia alemanya.

goetheAmb una formació humanista a base de la combimació de ciències (geologia, química, botànica i medicina) i diverses llengües, entrà a la Cort de Weimar al servei de Carles August, experiència que li permeté relacionar-se amb l’ala aristocràcia europea del moment i realitzar nombrosos viatges (resultaria especialment significativa la seva estada a Sicília, on coneixeria de primera mà els vestigis de les civilitzacions clàssiques, i del que en resultaria un interessant “llibre de viatges“).

La novel·la “Els sofriments del jove Werther” (1774), que tant bé representava el desengany de les joves generacions, va suposar-li una important fama com a escriptor del corrent literari Sturm und Drang (Tempesta i impuls), que va marcar la primera fase del Romanticisme (de fet, la novel·la de Goethe es considera el tret de sortida de la corrent romàntica i seria l’obra amb la qual els seus contemporanis l’associarien durant tota la seva vida).

Sens dubte, però, la seva obra dramàtica més coneguda és “Faust”, que ha passat a ser una obra clàssica de la Literatura Universal. Escrita en dues parts (la primera publicada el 1809 i la segona el 1833, un any després de la mort de l’autor), la tragèdia parteix d’una llegenda alemanya basada en fets reals i modificada per l’autor, que convertí l’interès de Faust per les ciències ocultes en un interès empíric per les ciències i la investigació.

.

Obres disponibles a la llibreria:
  • “Penas del joven Werther”  o Werther(1774)
  • Fausto (1809 – 1831).

.