Franz Kafka i l’angoixa de l’ésser

posted in: Efemèrides, Literatura | 0

.

El 3 de juny de 1924 moria Franz Kafka (Praga, 1883 – Kierling, 1924), una de les figures més influents de la literatura universal de l’últim segle. Autor d’un obra narrativa no massa extensa (3 novel·les, 2 novel·les curtes, un cert nombre de relats breus i escrits autobiogràfics) però marcada per un simbòlic sentiment de desassossec, Kafka anticipà l’angoixa que caracteritzaria la primera meitat del segle XX; tant és així que s’ha encunyat la paraula “kafkià” per a referir-se a situacions socials angoixants i grotesques.

Franz KafkaFill d’un comerciant jueu de bona reputació (però un caràcter altament autoritari que quedaria plasmat a la seva “Carta al pare”) i de la descendent d’una família germano-israelita culta i rica, Franz dominava tant el txec com l’alemany, però la família va adoptar la cultura i la llengua alemanya en l’estricta formació dels seus fills, en una aposta pel progrés econòmic i el reconeixement social.

Amb 14 anys Franz Kafka realitza les seves primeres temptatives d’escriure. A la universitat, seguí amb l’excel·lència acadèmica ja mostrada en els anys adolescents, i participà en gran quantitat d’esdeveniments literaris alhora que obtenia el grau de Doctor en dret.

A aquests anys, els seguiren un període laboral marcat per l’elevada competència combinada amb la insatisfacció, la incompatibilitat amb l’escriptura i la lluita amb la disconformitat del seu pare; període que Kafka aprofità per acostar-se cada vegada més a les arrels culturals del judaisme. A nivell personal, la vida afectiva de l’autor estigué marcada per irresolucions i frustracions.

El 1917 contragué la tuberculosi, una malaltia que el mantindria convalescent amb freqüència, però que el reafirmaria com a personatge tranquil i fred, intel·ligent i dotat d’un particular sentit de l’humor. El 1923 es traslladà a Berlín, on visqué intensament la darrera època de la seva vida, amb la professora jueva ortodoxa Dora Diamant, que aproximaria encara més a Kafka a la cultura jueva del Talmud. L’empitjorament de la tuberculosi, però, l’empenyé a retornar a Praga, on moriria el 3 de juny de 1924, aparentment d’inanició.

.

kafka_metamorfosisDes d’aleshores, el seu llegat literari, que tan poc interès havia despertat en vida de l’autor, exerceix una influència enorme en la literatura mundial.

Si les seves obres han arribat als nostres dies, recorrent el difícil camí de l’anonimat al reconeixement, és gairebé per accident: tant el seu amic Max Brod com la seva amant van ometre les instruccions de l’autor de fer desaparèixer l’obra rere la seva mort. Tant és així que Brod supervisaria personalment la publicació de gran part del treball de Kafka, que poc a poc començà a tenir una consideració crítica precisament pel seu tret estilístic fonamental: el protagonista de les obres de Kafka s’enfronta sovint a un món complex basat en normes desconegudes que mai no arriba a comprendre.

Emmarcada en l’existencialisme i la filosofia de l’absurd, l’obra de Kafka aborda temes fonamentals com la soledat, la frustració, l’angoixa o la sensació de culpabilitat de l’individu en aguantar el pes del sistema social.

L’angoixa que omple les pàgines de llibres com “La metamorfosi”, augmenta a través de l’ús de frases llargues i feixugues (un recurs propi de la llengua alemanya que en dificulta la traducció), i d’imatges carregades de simbolisme; en els seus relats, el marc ocupa un paper fonamental en la trama, creant un ambient opressiu que potencia l’alienació, la confusió identitària i la pressió de la burocràcia i el control estatal.

.

Obres disponibles a la llibreria:

 

kafka_papasseit

.