La crítica mordaç d’Evelyn Waugh

posted in: Efemèrides, Literatura | 0


Evelyn Waugh

.

El 9 d’abril de 1966 moria Arthur Evelyn St. John Waugh (Londres, 1903 – Somerset, 1966), conegut com Evelyn Waugh.

Waugh és un novel·lista britànic de la primera meitat del segle XX caracteritzat pel seu humor negre i satíric a l’hora de retratar l’alta societat i l’aristocràcia britàniques. Per la seva sàtira, que atacava l’absència de valors de la vida moderna i en especial de la industrialitzada societat londinenca, Waugh és considerat com un dels grans crítics de la modernitat i un antecedent de la filosofia i la literatura postmodernes.

.

Waugh és humor negre, ironia macabra, crítica mordaç a l’estereotip i a l’artista pretensiós, a l’absurd de les aparences i al retrat de l’Amèrica dels 50.

.

La polifacètica obra d’Evelyn Waugh va tenir molt d’èxit entre el gran públic i la crítica, que n’elevava la prosa estilitzada i mordaç, que emprava per retratar de forma grotesca una alta societat que desapareixia i satiritzar de forma corrosiva una joventut àvida de glamur i hedonisme.

Evelyn WaughWaugh va morir després de la missa del diumenge de Pasqua de l’any 1966, arrabassant al món un dels seus grans estilistes, humoristes i provocadors. Però el seu temperament segueix sent, encara a hores d’ara, un “foragitat” de les normes la cultura literària i sobreviu com una de les figures més destacades de la literatura anglesa del segle XX.

.

Evelyn Waugh, “l’ésser estimat”

Escrita l’any 1948 per un Evelyn Waugh àvid de la veta satírica que l’havia fet popular als anys 30 a Anglaterra, “L’ésser estimat” parteix d’un viatge de l’autor a Los Angeles on descobreix el negoci refulgent de la indústria del cine de Hollywood i, també, el de les empreses funeràries.

De la mà del jove Dennis Barlow, poeta anglès fallit amb aspiracions a clergue, entrem en un parc temàtic de maquilladores fleumes, embalsamadors seductors i clientela esnob amb sang d’orxata on tot són eufemismes: no hi ha morts, sinó éssers estimats; no existeix el fracàs, només els símbols d’anglesitat.

El llenguatge de Waugh és un festival metafòric. Els noms de les cambres funeràries són l’eufemisme d’un fingiment social espaterrant, el gran rusc. Una superba denúncia a les vanitats nècies i a l’esperit de lucre combinada amb amors dramàtics que, com els cossos, acaben en combustió o cianur.

.

Altres llibres d’Evelyn Waugh disponibles a la llibreria:
  • “¡Noticia bomba!” (1938)
  • “Retorn a Brideshead” (1945)

.

En motiu del 50è aniversari de la mort d’Evelyn Waugh, hem organitzat una vetllada per recordar aquesta destacada figura de la literatura anglesa amb una presentació de “L’ésser estimat” (traducció d’Albert Pijoan, LaBreu edicions, 2015) acompanyada d’una lectura de fragments a càrrec de l’actor Toni Rip.

Més informació de l’esdeveniment aquí.