De Joan Oliver a Pere Quart

posted in: Efemèrides, Literatura | 0

Avui fa 115 anys del naixement de Joan Oliver (Sabadell, 1899 – Barcelona, 1986), que emprà com a escriptor el pseudònim Pere Quart, és considerat un dels poetes i dramaturgs més destacats de la literatura catalana.

Joan Oliver nasqué en el sí d’una destacada família burgesa de Sabadell, fou el quart d’onze germans (d’aquí ve el seu pseudònim) i estudià Dret i Filosofia.

Joan OliverL’any 1919 va crear el Grup de Sabadell amb el novel·lista Francesc Trabal i el poeta Armand Obiols, on s’hi combinà la influència de l’avantguardisme amb l’humorisme més local i el gust pel rigor i l’obra ben feta d’herència noucentista.

Durant la Guerra Civil Espanyola es va comprometre políticament amb el bàndol republicà. Va convertir-se en cofundador i cap de publicacions de la lnstitució de les Lletes Catalanes  i  va ser l’autor de la lletra de l’himne de l’exèrcit popular català. En aquest context creà “Oda a Barcelona” (de clara tendència nacionalista i revolucionària) i l’obra teatral “La Fam” (on es plantegen els problemes de la revolució que intentaven portar a terme els comunistes i els anarquistes).

Al final de la guerra s’exilià a Buenos Aires i finalment s’establí a Santiago de Xile.

El 1948 tornà a Barcelona, on hi era present el franquisme i va ser empresonat tres mesos a la presó Model de Barcelona.

El 1960 aparegué la seva obra més emblemàtica, “Vacances Pagades (Premi Lletra d’Or, 1962). És una obra escèptica i sarcàstica, on es mostra el seu gran compromís amb la realitat social i política del país. Joan Oliver fa una crítica forta al capitalisme, a la societat de consum i al règim franquista.

papasseit_perequartL’any 1970 rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i fa el discurs de cloenda al Primer Festival Popular de Poesia Catalana, celebrat el 25 d’abril a Barcelona.

.

Títols disponibles a la llibreria: