“Birnam”, la darrera novel·la de Víctor Sunyol aterra a la llibreria

.

Després de passar per una bona quantitat de llibreres, el Casino de Vic o la Biblioteca de Catalunya, Víctor Sunyol porta a la Papasseit el seu darrer títol, “Birnam” (LaBreu edicions, 2014).

.

Resultat de 7 anys de treball, la novel·la amb nom de bosc anglès de tragèdia shakesperiana constitueix un monòleg teatral en el que un actor ja gran espera entrar en escena per a interpretar el rei Duncan a “Macbeth”. En el marc d’aquesta espera, el protagonista de “Birnam” ofereix al lector una reflexió sobre el teatre i la seva funció, el valor de la paraula i, sobretot, sobre la mateixa condició humana.

BirnamMidagranEn la més pura interrogació hamletiana i amb referències constants a aquells noms propis de la literatura amb els que s’emmiralla l’autor, però escrit d’una forma planera que empeny a voler conèixer més, el personatge es qüestiona la conveniència o no de sortir en escena mentre la veu del regidor, com un Cronos implacable, anuncia l’arribada del moment de la decisió.

“I si sortís, qui sortiria? I amb quines paraules? Amb paraules de qui? Amb paraules que diuen què? (Hi ha paraules que diguin res?) Hi ha paraules que diguin més enllà de sí mateixes? Paraules, paraules, paraules…”

Sunyol (Vic, 1955), amb una obra prolífera especialment en poesia, ja havia fet una altres incursions en la narrativa amb “Descripció de cec” (1990) i “Cap a Tirèsies, una aproximació a Eva Aguilar” (1997). És professor de llengua (potser d’aquí el rigor amb què s’agafa la literatura), realitza tallers d’escriptura i, amb Toni Clapés, és al capdavant de l’edició dels llibres de la col·lecció “Jardins de Samarcanda”, de “Cafè Central”, una editorial independent al servei de la poesia des de fa 25 anys.

La presentació, a càrrec del mateix autor i Ester Andorrà (editora) tindrà lloc el proper dissabte 28 de febrer a 2/4 de 8 del vespre a la llibreria de la Plaça Gispert número 2, en el marc de la Fira del Xapo que es celebra a la plaça durant tot el cap de setmana.

.